Edzés kismamáknak 2.rész

 

Pregnant female do exercise in sports hall, side view, body part, lifting dumbbells, active and sportive pregnancy, healthy motherhood concept

Avagy a 2. trimeszter.

De előtte egy megjegyzés! Ha kismamával találkozol vagy megtudtad, hogy várandós esetleg rákérdeznél akkor azt a szót, hogy: te TERHES vagy???? Felejtsétek el. Ez egy nagyon csúnya és degradáló szó. A babavárás öröm és nem teher, és ez egy nagyon csúnya szó!!!! 🙂 A kismamák többsége nem szereti!
Már túl van a kismama a kezdeti nehézségeken az aluszékonyságon és az állandó fáradékonyságon ez az időszak a legmegfelelőbb a mozgásra is ( sok más mellett)?.
Ilyenkor a 4-6-hónapban lehet még kicsit fitten tartani magukat persze ha az orvos mást nem mond. Ez nagyon fontos! És szigorúan edzővel vagy legalábbis alaposan át kell beszélni vele ha egyedül szeretne a kismama edzeni. Mint most is nem most kell rekordokat dönteni és mint az örült neki állni heti 8x edzeni. Mindig figyeljünk a jelekre, hogy érzi magát a kismama fáj e valami, birja e szusszal, nem kellemetlen e az adott gyakorlat.
Javaslom ilyenkor a pulzus mérő használatát ami remek visszajelzést ad az edzőnek is az edzés közbeni állapotról.
Amennyiben nincs kikötés orvosilag vagy nincs panasza a kismamának a gyakorlatok között bőven lehet válogatni. Előnyben kell részesíteni az ülve végezhető gyakorlatokat, a rögzített csípővel végezhető feladatokat. Illetve amennyiben állva végeztetünk gyakorlatot figyelni arra, hogy a súly ne legyen nagy pl. Kar edzéskor nehogy túlemeljen a kismama. Én nagyon szeretem velük használni a gumi köteleket, szalagokat, fitball lasztit vagy a kisebb puhább bodyball labdát, trx is remek eszköz de nem minden gyakorlatot szabad vele végeztetni.

 

va_8

A saját súlyos edzéseket érdemes előtérbe helyezni de itt is érdemes figyelni pl. A kitörés-guggolásokra. Ezeket célszerű kapaszkodva végeztetni mert ha már nagy a mama pocija az plusz súlyt jelent ami nyomast gyakorol az alhasra a gátra és nem feltétlenül teszünk jót vele a későbbiekben. Továbbá a legtöbb gyakorlatnál bekapcsolódnak a hasizmok is ami ilyenkor szinten fölösleges nem kell pluszban terhelni a babát a pocakban.? Ne legyen befeszülve a hasizom hiszen éppen hogy lazulnia, tágulnia kell, hogy a baba elférjen.

Fontos a kismamát többször figyelmeztetni a folyadék pótlásra az edzések alatt, de nem csak ekkor fontos! Ebben a szakaszban is figyelni kell az esetleges rosszul létekre mely bekövetkezhet a kevés energia bevitel miatt, a túl erős megterhelés miatt illetve a túl magas pulzus miatt is. Ilyenkor nem kell megijedni csak leültetni a kismamát egy szellős helyre adni neki valamit enni, inni és folyamatosan kérdezgetni, jobban van-e. Amennyiben jobban van és tudja  folytatni az edzést és szeretné is akkor nyugodtan lehet tovább mozogni de csökkentet intenzitással. De ha ő úgy érzi inkább haza menne azzal sincs semmi gond de meg kell győződni róla, hogy van e annyira jól, hogy haza tud menni egyedül vagy esetleg kísérjük el netalán hívjunk neki segítséget.

Az edzés végén a kismamáknál különösen fontos a nyújtás! Persze már a 6. hónapban nem olyan egyszerű és nem lehet akármilyen nyújtást  végeztetni velük. Azért sem mert a csípőcsont, a keresztcsont a szalagok a gátizom elkezdenek tágulni, lazulni, hogy a baba elférjen és tudjon növekedni. Ez bizony néha fájdalommal jár nekik és nem biztos, hogy jól esnek bizonyos nyújtások. De mindenféle képpen segíteni kell nekik lelazítani edzés végén.

 

images

A következő blog bejegyzés a utolsó 3 hónapról azaz a 3. trimeszteri edzésről fog szólni. Bár sok kismama a 8.-9.- hónapban már csak a “túlélésre” hajt :).

Szép napot!

Timi

Az 1.részt itt olvashatjátok:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1662871350465836&id=396391737113810