Szülés utáni edzés 1. rész (természetes úton történő szülés esetén)

Sziasztok!

 

 

Ahogy azt ígértem jelentkezek a szülés utáni hogyan továbbról!

Kezdeném ott, hogy már a várandósságom alatt is sokat mozogtam de aki olvasta az edzés kismamáknak cikksorozatokat az végig tudta követi az elmúlt hónapokat. Így nem igazán híztam sokat a szükségesnél 12kg! Ezt azért is írom le mert tudom, hogy mindenkit ez érdekel…sajnos a nők többsége irigy pedig az a tény, hogy ki mennyit hízik egy várandósság alatt az csakis tőle függ!!! A baba megszületése után nekem nem voltak csíkjaim, még hasam sem maradt nagy csak akkora amekkora volt. De lent lesz egy kép rólam mert tudom, hogy kíváncsiak vagytok! :). Ez épp a 6. hetes állapotom.

Mivel én az igény szerinti táplálás mellett döntöttem így eléggé behatárolja az edzések formáját, típusát de minden megoldható! Ez is mint minden fejben dől el! Azok akik azért nem anyatejjel etetik a kicsit és teszik ezt azért mert félnek, hogy a mellük milyen lesz és nem más okból ami indokolttá teszi a tápszeres etetést csak annyit mondanék, hogy itt is sokat számít (véleményem és tapasztalatom szerint), hogy sportoltunk e valamit illetve, hogy ápoltuk e a mellünket és szedtünk e vitaminokat! Eddig elmondhatom, hogy  világon semmi baja nincs a mellemnek! Nagyon bensőséges kapcsolat alakul ki így a babával :). Nekem egyáltalán nem megterhelő és tök jó, hogy ha elmegyek valahova sétálni vele nem kell cipelnem az üveget meg az egyéb cuccokat hozzá! Tehát aki eddig úgy gondolta, hogy nem szeretné anyatejjel etetni mert kicsit “önző” annak bátran ajánlom, hogy próbálja ki mert ezt nem fogja semmi sem kárpótolni az életben!

Na de térjünk vissza az edzésre. Szülés után adnak egy papírt amin rajta van hogy mit mikortól lehet csinálni. Nagyjából egyébként reális de ez is attól függ, hogy ki milyen gyorsan regenerálódott. Nekem annak ellenére, hogy csináltam a gáttornát és kezeltem is azt a területet sajnos volt egy kis repedés így a gát rész regenerációja kicsit tovább tartott. A varrat szedés után már jobb volt a mozgás is tudtam végre menni és ülni is. :). 1 hétig otthon pihentem de azért amit tudtam megcsináltam a házban sajnos én nem bírom a tétlenséget és a baba annyira jó alvó, hogy tudtam pihenni is és takarítani is kicsit…na azért nem vittem túlzásba :).

1 hét után viszont már nem bírtam a bezártságot és előkaptam a babakocsit és kimentünk sétálni egy kicsit. Nagyon szép idő volt kint így jól is esett a séta :). Elhatároztam, hogy ezt napi szinten fogjuk művelni, persze csak ha az időjárás is engedi. Az első séta után nem tagadom, nagyon elfáradtam pedig nem volt sok mert a fokozatosság elvét itt is be kell tartani. Hiszen akárhogy is nézzük a testünk egy nagy “traumán” esett át! Nem szabad hirtelen megint sokkolni.  Aki olvasta az eddigi cikkeket az tudja, hogy műtötték 1 éven belül mind a 2 térdemet és amikor kiderült, hogy babát várok a babci még jól be is durrantotta az összes ízületemet. Így a várandósságom első felét sokízületi gyulladással töltöttem mindenem fájt. Nem kicsit. De ahogy haladtunk az idővel úgy múltak a fájdalmak és mára már teljesen megszűntek. Viszont ezáltal az izmaim és az ízületeim nagyon gyengék. Ezért is jó most a sok séta mert ezáltal fokozatosan megerősödnek ezek a testrészek! Amikor már itt lesz a futás ideje teljesen jók lesznek ;). Ami még kicsit kellemetlen volt az a hasizmaim elgyengülése. Szerencsémre nem nyílt szét a hasam de ha valakinek ilyen problémája lett az nyugodtan keressen meg mert van rá megoldás, hogy javítsunk rajta! Tehát a hasam viszont gyenge lett így  a valódi funkcióját meg nem töltötte be 100%-ra azaz nem tartotta meg rendesen az alhasam. Ez az első gyaloglásnál éreztem nagyon de ahogy többet jöttem-mentem úgy erősödött meg. Amikor még hosszabb sétára megyek azért még néha érezhető kicsit.

A 2. héten amikor már a séta jól ment tornáztam egy kicsit de csak fekvő helyzetben. Csípő emelések, ülve comb erősítések gátizom torna és a hátizmaim erősítése mert borzasztóan fájt a hátam és a vállam mert még nem jöttem rá a helyes etetési pózra….na hát ehhez is kell idő és tapasztalat :). Ezeket még csak heti 2x csináltam kb. 30 percben mert amolyan köredzés formájában próbáltam kivitelezni. Egyenlőre az ágyon fekve a baba a másik oldalon aludt én meg csendesen el tornázgattam :).

A 3.héttől emeltem a kardiós időmön azaz a sétánkon olyan 4 és 6 kili közötti távokat szoktuk menni. Az intenzitás attól függ, hogy milyenek az útviszonyok mert ha nagyon göröngyös akkor nem tudok gyorsan menni. Meg az elején nem is tudtam sietni csak olyan szépen komótosan. Általában viszem a futó órámat és mérem a tempót vagy a telefonomon izzítom a futó alkalmazást, csak a kíváncsiság kedvért meg hogy lássam a fejlődést! :). Mellette az otthoni edzéseket is kicsit át variáltam. Amikor úgy jön ki, hogy a baba fent van akkor súlyként a kezembe veszem és pl. Guggolok vele ágy szélét érintve vagy aki még gyenge az üljön le és álljon fel. Szokta élvezni, mindig mosolyog kis cuki. Majd lefektettem az ágyra a hátára én feltérdeltek az ágyra és könnyített fekvőtámaszokat nyomtam, úgy hogy amikor leérek mindig kapott egy puszit ezt is nagyon szereti. Ugyan ebben a pózban csak az egyik kézen támaszkodva kar emeléseket végeztem, lapocka zárással ami a fájós hátamnak jó nagyon és a babának is tetszett. Valamint kitöréseket is csináltam hátra fele. itt szintén lehet a baba a kezünkben de maradhat az ágyon is, hogy lásson minket. Ebből 4-5-6 köröket lehet csinálni. De ezek csak példák mert rengeteg lehetőség van úgy edzeni, hogy ott a baba is… És tudjátok ami jó a mamának az jó a babának is. 🙂 Edzéssel kapcsolatban és edzés tervel kapcsolatban keresetek nyugodtan összeülünk és kitalálunk személyre szabottan edzéstervet!

Amiről még beszélni kell az 2 dolog: 1. a hasizom edzése. Kerülni kell a  teljes felüléseket valamit az első hetekben a lábleengedéseket is, azután is csak úgy érdemes, hogy az egyik láb a talajon és a másikat engeded. Szigorúan meg támasztva az ágyéki gerincszakaszt vagy ha tudod akkor leszorítani! Nem kell egyszerre sokat vagy magas ismétlés számot alkalmazni csak fokozatosan amennyi egyszerre megy és jól esik. Vigyázz mert  hasizom gyakorlatok vérbőséget okoznak! Természetes úton történő szülés esetén érdemes megvárni ameddig az egyébként is fennálló vérzés csillapodik vagy meg is szűnik!

A másik dolog az izomláz. Az edzések alkalmával lehet izomláz. Főleg aki régen nem mozgott. Ezért kell a fokozatosságot betartani mert ha túlzottan elkezdesz edzeni teljesen besavasodhatsz ami megváltoztatja a tej izét és előfordulhat, hogy baba majd nem akar enni vagy a tejtermelődés leállhat! Ezért tartsd be a fokozatosság elvét valamit ne hagy abba a szülés után sem a magnézium szedését!! Ahogy már akkor is javasoltam ne a B6 os változatot hanem a magnesolv-t ami nincs tele B el! :).

Most hirtelen ennyi jutott eszembe az első 6 hét tapasztalatairól. Amivel legközelebb jelentkezek majd az az étkezés! Hiszen mindenki volt olyan kedves és azzal biztatott, mivel a várandóság alatt ugye nem híztam el, hogy na majd amikor eteted a babát majd elhízol! :).

Kedvesek vagytok de tényleg de mint minden ez is akart és hozzáállás kérdése! De erről majd legközelebb!

Üdv Timi

20181105_111855         20181105_111909