Kismamáknak 3. rész

A 3. trimeszter azaz a 7.-8.-9. hónap

baba webre

 

Sziasztok.

Most már nem árulok el nagy titkot, hogy az edzés kismamáknak 1,2, az a saját várandóságom tapasztalataiból is jött létre meg a sok kismama vendégem várandósságaiból. Nos ez most sem lesz másként hiszen mikor ezt megosztom veletek Fanny babám már világra jött. De nem maradnak el a további részek hiszen sokan kerestek meg olyan anyukák akik a babával együtt szeretnének hozzám járni.  Így arra gondoltam, hogy ezekről az edzésekről fog folytatódni és szólni a többi rész. ?

De térjünk vissza a a 3. részhez.

Bevallom a 6. Hónapot még élveztem sőt a 7. Hónap is egész elviselhető volt mondom ezt 2 okból is. Az egyik h hála az égnek problema mentes voltam és nem híztam el mert ugye rendszeresen tudtam edzeni…no meg aki ismer az tudja, hogy állandóan jövök-megyek. Igy a pocim sem lett órias meretű ami jó is meg nem is. A nem jó az azért mert szűk kezd lenni a babának a hely. A 7.8.9 hónapban kezd el igazán nagyot nőni. Ez így is van.

A másik ok ami miatt kezdett elegem lenni az a nagyon meleg. Alapból is utalom a meleget és a nyarat…hát még várandósan…

8.hónapomat augusztusban töltöttem. Szenvedtem és nem csak hogy edzeni nem tudtam de szinte megmozdulni sem volt kedvem csak a ventilátor előtt feküdni.?

A kismama vendégeimnél is azt tapasztaltam, hogy a 7. Hónapban még jól erzik magukat aktívak a 8. Hónapban viszont már kicsit elfaradnak. Az addigi terhelésekből visszabb kell venni vagy ha úgy érzi a vendég akkor abba kell hagyni az edzéseket. Ilyenkor már jobban kell belülre öszpontosítani. A baba megfordul és igen aktívan tudja elnyomni bizonyos belső szerveit a mamának.

Fontos a gátizom torna. A csípő lazítása mert ezek majd a szülést könnyítik.

Sok kismama küzd ilyenkor az alvatlansággal mert már kezd sehogy sem jó lenni az ágyban fekvés. Ilyenkor nappal lehet behozni kicsit az alvás nyújtotta pihenést. A baba súlya is  8-9. hónapban kezd el igazén gyarapodni és ez igen megterhelő. Azoknak a mamáknak akik végig tudtak edzeni kevésbé lesz fullasztó mint akik nem mozogtak. Személy szerint én a 8. hónap végéig dolgoztam és utána sem heverésztem mert épp költöztünk így volt mozgás bőven. :). Persze hozzá teszem, hogy nem terheltem túl magam csak éppen annyit amennyi jól esett. A baba úgy is jelez ha már a mozgás sok neki. Ebből az okból kifolyólag az edzésekre már nem volt energiám. Bár annyit jöttem-mentem, emeltem, pakoltam, hogy nem is volt rá szükség. Naponta vagy 50x mentem fel-le a lépcsőn. Ez nem követendő példa de nálam megvolt az edzés.

Itt jegyezném meg megint a pulzus mérő használatának a fontosságát. Én ugye TOMTOM órát használok a Runner 3 verziót amin szinte minden mozgásra ad opciót. És nagyon is hasznos volt ebben a 2 hónapban használni akár csak napközben is, hogy lássam mégis mi az ami már nagyon megemeli a pulzusomat. Tény és való, hogy a kismamáknál már alapból magasabb a pulzusuk mint előtte így jó ha van egy ilyen óránk ls tudjuk kontrollálni a tevékenységünket. Bevallom én a mellpántos verziót részesítem előnyben mert az pontosabb képet tud adni mint a csuklón mért társai. Sajnos sokszor tapasztalom, hogy apuci vesz egy méreg drága okos órát  anyucinak de sajnos nem mutat valós adatokat. Sem ami a pulzust illeti sem pedig a napi kalória égetést.

Itt tudtok jó kis pulzus mérőket vásárolni:

http://watchman.hu/hu/49-tomtom

 

Mint edző viszont az javaslom minden 3. trimeszterben lévő mamának, hogy feltétlenül beszélje meg az orvosával valamint az edzőjével, hogy ebben a szakaszban, hogy edzhet. Lehet edzés típust kell váltani. Remek kismama jóga és pilates tornák vannak melyek azon felül, hogy kifejezetten azokra az izmokra koncentrálnak melyekre majd a szülésnél nagy szerep jut, foglalkoznak a baba-mama kapcsolattal is!

Nekem (azt mondták többen is) szerencsés alkatom van (hahaha) mert 10-12 kg híztam. Vizesedni a nagy melegben vettem észre, hogy eltűnt a bokám de egyébként mivel rettentő sokat ittam és sokat mozogtam nem volt jellemző. Az evésre visszatérve ebben a 2 hónapban ettem talán a legtöbbet bár a nagy melegben inkább csak a hideg ételeket kívántam. Nem szégyellem a fagyi az simán becsúszott 2 naponta de igyekeztem otthon fagyasztott gyümölcsökből turmixot készíteni így próbáltam csökkenteni a cukor nagymértékű bevitelét. Sikerült is, mert ahogy írtam nem híztam el. Tulajdon képen én mindent ettem amit kívántam csak nem vittem túlzásba. Nem is szabad. Nekem a babaváró programokon is elmondták, hogy nem kell kettő helyet enni mert a baba úgyis elveszi azt amire neki szüksége van. Tulajdonképpen ha belegondolunk ez valahol tök jó mert kb. ugyan annyit eszel mint azelőtt és nem hízol el mert segít a baba eltüntetni! :). Szerintem ez egy nagyon jól kitalált kis rendszer. Én nem is tudtam volna sokat enni mert előtte sem voltam zaba gép, a gyomrom is kicsi volt babával meg aztán pláne. 🙂 Persze a tudatosság azért nálam is bekapcsolt mert ha nem voltam éhes akkor csak úgy mert nasiból nem ettem. Vagy mer pl. esküvőn voltunk és ott volt a tömérdek finom kaja azért nem tömtem magam. Figyeltem mi az amit ehetek és jól esik de az édesség helyett is inkább gyümölcsöt ettem. A dinnye volt a favorit illetve lett volna de a víztartalma miatt sokszor kerültem kellemetlen szitukba. :). Így azt is csak módjával ettem. Szülés előtti 2 hétben lettem nagyon kívánós ami az édességet a csokit illeti. Ki is mutatta az UH, hogy kicsit sok a magzat víz így tudatosan figyeltem, hogy ne egyek ilyeneket.

dinnye

De visszatérve megint csak a vendégekhez, a tapasztalatom az, hogy a 9. hónapban a legtöbb kismama inkább már pihen. És ez így normális. Az útravalóm mindig az, hogy teljesen ne hagyják el magukat ha nem is minden nap de heti 1-2x sétáljanak egy kicsit. Nem kell órákat csak annyit amennyi jól esik és csak azért, hogy ne lassuljanak le bizonyos belső szervi mozgások, pl. nyirok keringés és az emésztés. Ebben a hónapban sokszor van panasz, hogy nehéz illetve nincs széklet. Ennek a fő oka, hogy a baba már mindent nyom de segíthetünk a szervezetünknek azzal ha sokat iszunk, mozgunk legalább kicsit és próbálunk rostosakat enni vagy magos dolgokat és persze sok gyümölcsöt. Nekem pl. a szilva nagyon bejött :).

Remélem eme 3. cikkemmel tudtam értékes tanácsokat adni minden leendő kismamának és a tapasztaltabbaknak is. Összegezve: azért mert babát vár egy nő nem kell mindenről lemondania és feladnia az addigi életét. Csak kicsit át kell alakítani. Azért jó, ha az edzéseket már fiatal korban elkezdik a lányok és életvitel szerűen folytatják mert a szervezet a várandóságot sokkal jobban fogja bírni. Sok minden  elkerülhető ha a testünk edzett és karban van tartva.

Folytatóm majd a kismama edzéseket cikksorozatot de már a téma az edzések a babával. Lesz lehetőség személyi edzésre az olyan anyukáknak akiknek van babájuk de nem tudják és nem akarják edzőterembe vinni. Jelenleg ezen dolgozom. Szeretném, ha az anyaság nem jelentené azt egy nőnek, hogy innentől kezdve csak a babának él és elhanyagolja magát. Jó lenne ha ez a kép átalakulna kicsit és megértenék a nők, hogy igaz nem kis feladat de egy határozott hozzáállással és egy fejben eldöntött motivációval nem kell elhanyagolni sem magukat sem a babát és ami nagyon fontos a párjukat sem!!!

Köszi hogy elolvastad és figyeld a további cikkeket és az új edzési lehetőséget!

 

baba mama edzés

Timi