Tudatos edzés tervezés, felkészülés

“Nem az a fontos, milyen gyorsan futsz, sőt az sem, hogy milyen kecsesen. A lényeg a kitartás, hogy talpon maradj, és bármilyen lassan is, de haladj előre.”

 

Sziasztok!

Régen nem írtam már ennek megvan az oka de a legfontosabb ok az, hogy év eleje ugye bár nekem a szezon.

Az új évi fogadalmak beváltásra kerülnek így nem túlzok, ha azt mondom az elmúlt 2 hónap igen “melós” volt! Na de nem panaszként írom. én ebből élek és ez így is van jól! :).

A másik ok, hogy év végére kicsit elfáradtam a sok versenyben. Ha jól számoltam húsz feletti volt a versenyeim száma ami igen csak számottevő ha azt vesszük, hogy az előző évben (2015) csak 2 :).  Szóval, jól belehúztam de élveztem minden egyes pillanatát és nem bántam meg egyet sem, mert mindegyikkel egy élménnyel lettem gazdagabb. Sőt! Rengeteget tanultam magamról, a küzdésről és sokat fejlődtem is. Továbbá iszonyatosan sok jó emberrel ismerkedtem meg, gyönyörű tájakon járhattam ahová mindenképpen szeretnék vissza menni! DE! Mindennek azért van ára is ami a fizikai terhelés illeti. Ezért úgy döntöttem kivizsgáltatom magam tetőtől talpig, hogy megtudjam jelenleg hogy állok. A jó hír az például, hogy a vérképem kitűnő a tüdőm is szuper. Ami viszont az ízületeket illeti azért vannak problémák. Főleg a lábfejemen lévő szalagok és ízületek rosszalkodnak időnként és ebből kifolyólag a csípőm is fájdigál.

Így hát szerettem volna a probléma gyökeréig jutni, ezért felkerekedtem az első utam az ortopédiára vezetett itt egy nagyon rendes dokit fogtam ki aki javasolt egy jó kis betétet valamint egy igazán jó kis extra dózisos ízületi regeneráló kúrát!

Ezek után úgy éreztem, nem biztos, hogy jó a futótechnikám és a cipőm sem a megfelelő és mivel már egy rakat futócipőt vásároltam (tudni illik ahogy más profi futóktól halottam jó pár cipő után találjuk meg az igazit) úgy gondoltam megnézetem mi is a nekem való pipő! Elmentem a MaratonManhoz egy talpdiagnosztikára és érdekes dolgokat tudtam meg magamról! Ajánlom mindenkinek akit jobban érdekel a futás mert nagyon nem mindegy milyen cipőt is veszünk! Meg is vettem a javasolt cipőt (nem írok márkát mert ezt mindenki személyre szabottan kapja és senkit nem akarok befolyásolni)! Annyit elárulok, hogy ehhez a cipőhöz más futótechnikát is érdemes megtanulni de még a kapcsolatunk egyenlőre az ismerkedés fázisában van…tesztelés folyik eddig: furcsa 🙂

Ezek után már csak egy dolog volt amire nem is gondoltam volna, hogy megteszem. Nem azért mert derogál vagy mert én majd jobban tudom, hanem mert álmomban sem gondoltam volna, hogy a futás de kifejezetten a terepfutás ennyire érdekelni fog. Márpedig aki fejlődni szeretne annak elengedhetetlen a tudatos, alapos felkészülés egy hozzáértő szakemberrel egy edzővel! Ugyan úgy ahogy hozzám is azért jönnek mert egyedül nem megy! Egy edző meg ott van és “rugdos”! Nos ezért döntöttem úgy, hogy ha már eddig eljutottam túl vagyok egy ilyen kemény éven akkor nézzük meg mi van akkor ha most rá is készülök..komolyabban? :).  Nem, nem a dobogó a cél..ez olyan szokványos dolog lenne…nekem más terveim vannak ezzel.

A felkészülést megkezdtük, eljutottam egy szuper helyre az ensporthoz ahol is mindenféle teszteket csináltattak velem. Az eredmények alapján szintén nagyon sok új dolgot tudtam meg magamról ezáltal az edzőm is Béla 🙂 egyenlőre ennyit árulók el róla. Az edzéstervet is ebből kiindulva tudta megállapítani a mi szintén egyéni. Akit érdekelne bővebben miről is szólt a vizsgálat ami majdnem 2 órát vett igénybe az írjon privátban szívesen elmesélem!

Jelenleg itt tartok most. Betartva minden edzői utasítás és figyelve a futásaimat a súlyzós edzéseket is megtarthattam mert elengedhetetlen az alap izomzat a jó futó eredményért sokkal többet nyújtok és beiktattam a jógát is szerencse, hogy van jó pár jógaoktató barátnőm ;). A kérdésre a válasz igen az étrendre is figyelnem kell valamint kell fogynom is bár a zsírszázalékom nem volt magas de az izomzatom kicsit nehéz a futáshoz!

Igyekszem beszámolni az aktuális helyzetemről, kövessétek figyelemmel és várok mindenkit az edzéseimen is!

Sok versenyem lesz az idén is de már megválogatom melyikre érdemes elmenni!

Szép napot

Timi

http://www.maratonman.hu/

http://ensport.hu/

Wadkan 11870304_14c214525c07d0681ed2e597ba9c15bc_wm16835806_1598515673495876_8690624617594127651_o